vaakunaMerellinen Uusikaupunki

 

Metsäpirtin pitäjäjuhla – taasha myö tavattii

Vuoden 2019 Metsäpirtin pitäjäjuhla järjestetään 30.6. Uudessakaupungissa.

Olet lämpimästi tervetullut merelliseen Uuteenkaupunkiin!

 

Mikä pitäjäjuhla oikein on?

Pitäjäjuhla on siirtokarjalaisten tapa kokoontua vuosittain yhteen.

Se on kohtaamisia, muistelua, perinteiden ylläpitoa ja tutustumista omiin juuriin. Iloa, kyyneliä ja kulttuurinen voimannäyttö.

Metsäpirtti oli Taipaleenjoen halkoma rajapitäjä Laatokan rannalla, aivan Karjalan kannaksen kaakkoiskulmassa. Asukkaita oli talvisodan kynnyksellä viitisen tuhatta.

Metsäpirtin pitäjäjuhlaa vietetään yleensä viikkoa juhannuksen jälkeen. Siihen ajoittui aikanaan Metsäpirtin kihupyhä, paikallinen juhlaviikonvaihde, jolloin varsinkin nuoret lähtivät kylille toisiaan katselemaan.

Nyt pitäjäjuhla järjestetään vuorovuosin eri puolilla nyky-Suomea ja vuorovuosin Metsäpirtissä, nykyisessä Zaporozskojessa.

Ensimmäinen Metsäpirtin pitäjäjuhla järjestettiin vuonna 1959 Mynämäessä. Sen jälkeen niitä on vietetty mm. Uudessakaupungissa, Laitilassa, Kauhajoella, Kurikassa, Tuusulassa, Lempäälässä ja viimeksi Tampereella. Siellä missä metsäpirttilaisiä ja jälkipolvia on paljon, juhlat on järjestetty useaankin kertaan.

Tänä vuonna, tasan 60 vuotta ensimmäisten pitäjäjuhlien jälkeen, juhla järjestetään jälleen Uudessakaupungissa, päivä on sunnuntai 30. kesäkuuta.

 

Alustava aikataulu (muutoksia saattaa tulla kevään aikana)

9.15 Seppeleenlasku Karjalaan jääneiden muistokivelle Uudenkaupungin hautausmaalla

 

9.45 Seppeleenlasku sankarihaudalle Vanhan kirkon edessä

Holvikattoinen harmaakivikirkko vuodelta 1629 on keskusta-alueen vanhin rakennus ja sijaitsee osoitteessa Alinenkatu 44.

Vanhan kirkon sijainti

 

10.00 Jumalanpalvelus

 

12.00 Juhlalounas ja sen jälkeen pääjuhla Uusikaupunki 400 – areenalla

Löydät Korihaiden kotihallin samasta osoitteesta kuin Pohitullin koulun ruokalan eli Pohjoistullitie 3. Alueella on runsaasti parkkitilaa mm. koulun ja jäähallin pihalla.

Pohitullin koulun sijainti

 

16.30 Juhla päättyy

 

Talkoolaisuus

Oletko kiinnostunut tulemaan talkoolaiseksi juhlajärjestelyihin?

Yhteydenotot Katri Varjonen katri.varjonen@gmail.com 0407764104

 

 

Comments are closed.