Paavo Peltonen

Paavo Peltonen ja Valpuri Laurintytär mainitaan useissa lähteissä. Vuoden 1724 henkikirjassa perhe mainitaan Vanhajaaman (WanhaJama) kylässä ensimmäisenä talona. Perheeseen kuuluvat Påhl Peldoin 32 v, vaimo Wallborg Larsdr 27 v ja lapset Petter 6 v ja Maria 1,5 v. Perheellä on kalastusoikeus Suvantojärveen ja perhe elää kohtalaisen hyvin. Seuraava tarkka henkikirja on laadittu 30 v myöhemmin eli vuonna 1754. Nyt asuinpaikasta käytetään nimeä Jaama (Jama). Jaaman ensimmäistä taloa asuu Ahtiaisen perhe ja toista taloa Peltosen perhe, Paavo mainitaan talonpoikana (B eli bonde). V. 1779- 1780 Metsäpirtin alueella verotarkastusta varten laadituista kartoista näkyy , että talot ovat sijainneet varsin lähellä toisiaan. Pellot ovat olleet talojen ympärillä, yhteiset niityt ja metsät ovat osaksi Viisjoen lähellä, osaksi kauempana lähellä Koselaa, osaksi Salokylän ja Tapparin alueella Inkerin rajalle saakka. (Charta/ Charta Beskrifning öfver WanhaJama, Bys Ägor Belägne uti Sackula Sochn och Kexholms Södre Province, samt Högborne Herr Baron och Hoff Banqueuren Friedrichs Till Hörande Gods Till Skattläggning af Måtte Åhr 1789/1790; af Joh: Stråhlmann)

Perhe on kasvanut vuosisadan puoliväliin mennessä. Paavon ja Valpurin lisäksi taloudessa asuvat vanhin poika Pekka vaimonsa Varpu Myllärin kanssa, nuoremmat lapset Matti, Paavo, Liisa, Valpuri, Tahvo, Anna ja Hanna sekä Pekan pojat Juho ja Taavetti. Paavon tyttäret Maria ja Magdaleena ovat jo avioituneet muualle.

Sakkolan seurakunnan ensimmäisessä rippikirjassa (1748 – 1782) Bonde Paul Peldoinen perheineen asuu Jaamassa (Jama). Paavon ja Valpurin lisäksi mainitaan Pekka Paavonpoika ja Varpu Mylläri (Walborg Myllär), edelleen Matti, Paavo, Liisa, Valpuri, Tahvo, Anna ja Johanna sekä Matin vaimo Maria Miettinen (Mietinen) ja Paavon vaimo Johanna Hämäläinen.

Paavo Peltonen kuolee syksyllä 1758 Jaamassa 82 v 6kk ikäisenä. Hautajaiset pidetään 19.11.1758. Paavo on puettuna käärinliinoihin ja hänelle soitetaan kelloa hautajaisten yhteydessä. Tilaisuudesta seurakunta velottaa 45 kopeekkaa. Kuolintiedosta laskettu syntymäaika (05.1676) ei vastaa vuoden 1724 henkikirjan antamaa syntymäaikaa: 1692. Valpuri-vaimo elää leskenä 8 vuotta, kuolee 26.11.1766 70 vuoden ikäisenä. Hänet haudataan 30.11.1766 puettuna käärinliinoihin ja kelloa soittaen. Tilaisuudesta veloitetaan 13 kopeekkaa. Valpurin esipolvi on tuntematon, eikä hänelle mainita sukunimeä.

Kymmenestä aikuisikään varttuneesta lapsesta kastetiedot löytyvät vain Tahvolle (1.5.1735) ja Johannalle (6.12.1741). Kaikki neljä poikaa avioituvat ja jäävät Jaamaan. Tyttäristä Maria avioituu Samuel Suden kanssa Metsäpirtin kylään, Valpuri Aatami Laulajaisen kanssa Taipaleeseen ja Liisa Lauri Meskasen kanssa Sakkolan Vilakkalaan. Magdaleena, Anna ja Johanna avioituvat Vuolen pitäjään Inkerin puolelle.

 

Comments are closed.